Heb je wel eens een kans voorbij laten gaan omdat je niet durfde? Herstel je focus!

Angst kan een obstakel in je leven zijn. Ja natuurlijk, als holbewoners met grote roofdieren in de nabijheid, hielp angst ons in leven te blijven. Veel van onze voorouders werden gered door een hoge opmerkzaamheid en een heldere focus.Tegenwoordig zijn er niet zoveel echte bedreigingen voor onze onmiddellijke overleving. Binnenin je brein heb je echter hetzelfde angstcircuit als je voorvader van de grottekening. In plaats van op te flakkeren als een bergleeuw dichtbij is, reageert je angstcircuit op meer moderne verschrikkingen (dat wil zeggen angst voor spreken in het openbaar, vliegangst … faalangst of bijvoorbeeld angst voor afwijzing). De trigger is anders, maar de angstreactie is hetzelfde en je onbewuste geest kent geen verschil tussen iets dat echt is of iets dat in je verbeelding is.

Gelukkig ben je de baas van je brein. Leer deze krachtige techniek voor het aanpassen en corrigeren van je focus. . . en laat je angsten los die je tegenhouden. Klaar om te beginnen met het bereiken van je doelen?

Als je een specifieke angst hebt of het gevoel hebt dat angst je gedachten en emoties heeft overgenomen, doe dan deze eenvoudige oefening dagelijks.

Hoe je je focus kunt aanpassen en je angst kunt loslaten

  • Denk eerst aan iets dat ervoor zorgt dat je bang wordt. Terwijl je dit doet, haal je drie keer lang en diep adem. In door je neus, uit door je mond.
  • Stel je vervolgens het potentiële worst-case-scenario voor – dit is de denkbeeldige uitkomst die bijdraagt ​​aan je angst.
  • Zie de situatie vreselijk verkeerd gaan, terwijl je gelijkmatig in en uit ademt.
  • Dan (blijf diep ademen) zie en voel alles perfect gebeuren.
  • Stel je voor dat je beide uitkomsten recht voor je uithoudt, één in elke hand. Bekijk ze objectief en vergelijk ze. Welke heb je liever?
  • Weet en besef dat ze allebei mogelijk zijn, en het is (grotendeels) aan jou om te bepalen welke jouw werkelijkheid wordt. Waar jij besluit je op te focussen, bepaalt welk circuit in je hersenen oplicht. Als je je fixeert op angst, licht je sympathische zenuwstelsel op – je voelt je hartslag toenemen en je ademhaling versnellen.
  • Focus op kalm zijn en het bereiken van een positief resultaat. Dit houdt je kalm omdat het je parasympathische systeem activeert.
  • Adem 5-6 keer in en uit en concentreer je er echt een tijdje op. Voel jezelf je obstakels te overwinnen (zowel fysiek als mentaal) en geniet van de vreugde om echt succes te behalen.
  • Wanneer je alle mogelijke opties erkent, hebt je de mogelijkheid om te kiezen op welke je zich wilt concentreren. En door opzettelijk je focus te kiezen, beïnvloed je de chemie in je hersenen. Dit versterkt je keuze, door je emoties en gevoelens.

Wanneer je geestesoog alleen gericht is op de positieve uitkomst van een bepaalde situatie (bijv. omgaan met vrienden, een presentatie geven, de deal sluiten, van loopbaan veranderen), worden ‘feel good’ neurotransmitters zoals dopamine, oxytocine en serotonine bevrijd in je brein. Deze natuurlijke chemische stoffen in de hersenen zorgen ervoor dat je je goed voelt… en gemotiveerd en zelfverzekerd om je doelen en dromen te bereiken!